Pamukta en çok verim almak için neler yapılmalı?
Pamuk yetiştiriciliğinde, ürün kayıplarını en aza indirmek, pamuk tohumu atık oranını minimumda tutmak ve kaliteli ürün elde etmek için yaprak dökücüler ve koza açıcılar kullanılır. Bu ürünler sayesinde bitkinin tüm gücü yeşil kısımlardan kozanın açılmasına yönlendirilir ve bu da erken hasat yapılmasına olanak sağlar.
Pamuk açtırma ilacı ne zaman atılır?
Normal şartlarda uygulamadan 14-21 gün sonra hasat edilebilir. KARIŞABİLİRLİK DURUMU EXTRALIN pamukta hasat öncesi koza açıcı ve yaprak dökücü olarak kullanıldığından uygulama sırasında diğer pestisitlerle karıştırılmasına gerek yoktur.
Pamuk kozası nedir?
Dış çanak yapraklar üç parçadan ve taç yapraklar beş serbest parçadan oluşur. Meyve, olgunlaştığında açılan veya kapalı kalan 3-5 gözlü bir kapsüldür. Bu kapsüle koza da denir. Her göz, siyahımsı, oval ve uzun, yoğun ve beyaz tüylerle kaplı 5-10 tohum içerir.
Pamuk kozası kaç günde açar?
Pamuk lifi olgunlaştıktan sonra, meyve bölmeleri (karpeller) eklem yerlerinden yırtılır. Pamuk meyvelerine koza denir. Çiçek döllendikten sonra, koza gelişmeye başlar ve 24 gün sonra gelişimini tamamlar. 30-40 gün sonra lifler oluşur. Lifler, tomurcuklar göründükten 75-85 gün sonra olgunlaşır.
Pamuk hangi gübreyi sever?
Pamuğun istenilen kaliteye sahip olması için gübreleme türü ve su gereksinimleri belirlenmeli ve karşılanmalıdır. En çok tercih edilen gübre azotlu gübredir. Pamuğun dallanmasını ve boy uzamasını sağlamak için azotlu gübreye ihtiyacı vardır.
Pamukta kaç koza olmalı?
Pamukta koza tutma tonajının artması, boğum aralarının kısa ve koza sayısının fazla olması, her dalda koza sayısının fazla olması ve en üstteki kozaların 4 adet sıkı koza olması pamuk üreticisi Birtan Yaşı’yı sevindirdi.
Pamuk için hangi ilaç kullanılır?
Zararlı | PAMUK YAPRAK BİTKİSİ Bitki Adıİlaç AdıKullanım DozuPamukEFDAL BİRGARD25 gr/gün ergin, nimfPamukEFDAL CİPAZ20 gr/100 L su (ergin, nimf)PamukEFDAL MALATİON 20 EC300 ml/gün ergin nimfPamukEFDAL MALATİON 60 EM100 ml/gün ergin, larva3 satır daha
Pamuk hangi aylarda olgunlaşır?
Pamuk ilkbaharda ekilir. Nisan ayının ikinci yarısında başlayan pamuk ekimi Mayıs ayının sonuna kadar tamamlanır. Pamuk, tüm koşullar sağlandığında ve ekildiğinde Ağustos-Ekim aylarında hasat edilir.
Pamuk topraktan kaç günde çıkar?
Sıcak iklim koşullarında yetişen pamuk, don olayının görüldüğü bölgelerde yetişmez. Yetişme süresi 120 ile 200 gün arasında değişen bitki için ideal hava sıcaklığı 15 °C ve üzeridir. Bitkinin büyüme evrelerine göre sıcaklık gereksinimleri; Su gereksinimleri ise büyüme dönemindeki toprak koşullarına göre değişiklik gösterir.
Pamuk çapası ne zaman yapılır?
Birinci çapalama: Pamuk fideleri 2-3 yapraklı olduğunda yapılır. Birinci çapalama genellikle elle yapılır. Bazı durumlarda, birinci çapalama ile aynı anda seyreltme de yapılır. İkinci çapalama: Birinci çapalamadan 2-3 hafta sonra ve daha derin seviyede yapılır.
Bir koza pamuk kaç gramdır?
Koza ağırlığı tür ve çeşide göre 4 ile 11 gr arasında değişmektedir.
Pamukta taraklanma dönemi nedir?
İdeal koşullar altında, pamuk bitkisi 7. düğüme ulaştığında tarama başlar. 15. düğüme ulaştığında, çiçeklenme 5 ila 8 düğümde başlar ve pamuk tarama zamanına kadar 47 GDU’luk bir ısı birikimine ulaşır.
Pamuk verimi nasıl artırılır?
Panoramix, bitki için çeşitli yararlı mikroorganizmaların mükemmel bir karışımıdır. Panoramix’in kullanıldığı pamukta, boğum araları kısalır ve bitki başına düşen ortalama koza sayısı ve ağırlığı artar. Bu sayede dekar başına daha yüksek verim elde edilir.
1 dönümden kaç kg pamuk çıkar?
Tarlalarında normalde mısır, buğday ve pamuk yetiştirdiklerini, şu anda da pamuk hasadının yapıldığını anlatan Dal, “Dekardan 550-650 kilogram ürün alıyoruz.”
Pamuk suyu sever mi?
Pamuk, diğer birçok bitki grubundan daha fazla su kullanır. Farklı iklimlerde değişiklik gösterse de kurak veya yarı kurak bir bölgede pamuk, bir sulama sezonu boyunca yaklaşık 1000 mm’ye kadar su kullanabilir.
Pamukta verim artışı nasıl sağlanır?
Panoramix, bitki için çeşitli yararlı mikroorganizmaların mükemmel bir karışımıdır. Panoramix’in kullanıldığı pamukta, boğum araları kısalır ve bitki başına düşen ortalama koza sayısı ve ağırlığı artar. Bu sayede dekar başına daha yüksek verim elde edilir.
En iyi pamuk nasıl yetiştirilir?
Pamuk bitkileri nemli ve sıcak bölgelerde yetişir ve uygun hava sıcaklığı 21 ila 37 derece olmalıdır. Yüksek sıcaklıklarda, bölgedeki neme bağlı olarak pamuk bitkisi zarar görmeden 43 dereceye kadar sıcaklıklara dayanabilir. Pamuğun olgunlaşma ve hasat döneminde sık sık yağmur yağması da verimlilik açısından önemlidir.
Pamukta çinko ne işe yarar?
Ayrıca çinko eksikliğinde bitkinin indol-3-asetik asit, absisik asit ve triptofan içeriği azalır. Bu durum bitkinin normal şekilde gelişmesini doğal olarak engeller ve ürün üretiminde önemli ürün kayıplarına yol açar. Aljinik asit ve çinko kullanımı verim üzerinde olumlu etki gösterir.
Pamuk verimi nasıl hesaplanır?
Hasattan hemen sonra kalan pamuk bitkileri öğütücü tarım makineleriyle yok edilir ve ardından tarlamız sürülmelidir. Ortalama olarak hektar başına 2 ila 4 ton pamuk hasat edebiliriz. 1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10 olduğunu unutmayın.