İçeriğe geç

Elazığda Çocuklara Ne Denir

Elazığ’da çocuğa ne denir?

Elâzığ Ağızındaki bazı sözcüklerin karşılıkları Konuşma sözcüğü Sözcüklerin karşılıkları ÇağaÇocukÇağamÇocuğum, evladım.ÇütÇift, iki kişi bir arada.Doğrudan, alakasız, uygunsuz.

Elazığlılar ne denir?

“Gakgoş” veya “gakgo” Elazığlılara hitap etmek için halk arasında kullanılır; Elazığ lehçesinde “kardeş” ve “ağabey” anlamına gelir. Orijinal “garındaş” kelimesi zamanla değişerek “gakgo” haline gelmiş olup, günümüzdeki kullanım şekli “gakgoş”tur.

Çolle ne demek Elazığ?

Çolle: Beceriksiz, serseri.

Eyvan ne demek Elazığ?

İvan, üst kısmı çoğunlukla üç tarafı kapalı ve bir tarafı tamamen açık bir tonozla örtülü bir mimari birimdir. İvanlar genellikle İran, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde bulunur.

Faş malamat ne demek?

farş malamat ol- (Far. + Ar. + T.): Gizlice yapılan bir şeyi açığa vurmak, utanç getirmek (EYSV. 71). farş ol- (Far. + T.): Gizlice yapılan bir şeyi açığa vurmak, utanç getirmek (EYSV. 71). entdecken- (Far. + T.): Açıklamak, bir sırrı açığa vurmak (EYSV. 71).

Hımik ne demek?

Hümik asitler veya humus, kısmen veya tamamen çürümüş bitki veya hayvan kalıntılarından oluşan siyah veya koyu kahverengi maddelerdir.

Gakkoş kızı ne demek?

Bu kelime aynı zamanda tanımadığımız ve tanımadığımız kişilere hitap ederken de kullanılır.

Kofik kime denir?

Elazığ’da halk arasında kullanılan bazı sözcüklerin anlamları; Kofik, Pirpirim, Guşana, Dingılafistik.. Kofik; Boş, aşağı ve gereksiz bir kimseyi anlatmak için de kullanılır.

Elazığlıların lakabı nedir?

Ülke genelinde Elazığ halkı Gakgo olarak anılırken, haritada Gakgo olarak görülmek Elazığ halkının yüzünde bir gülümsemeye sebep oldu. Çünkü Gakgo aynı zamanda Elazığ halkını tanımlamak için kullanılan bir kelimedir.

Kundik ne demek?

Koyunlu köyünün eski adı Kondik veya Kundik’tir.

Çağa çocuk ne demek?

Çünkü hem yazı dilinde hem de lehçelerde ikilemenin kullanımı “Çuluk Çocuk (Çağa)”dır. Burada kullanılan “çağa” kelimesi “çağa, yavru”, “çolug” kelimesi ise “ev halkı, aile” anlamına gelmektedir.

Gaşmer ne demek?

Gasmer – Komediyi bir arada yürüten kişi.

Şorşor ne demek?

“Shorshor” genellikle başa sarılan ve eşarp gibi kullanılan uzun bir bez parçası anlamına gelir. Bu kelime özellikle Anadolu’nun bazı bölgelerinde sıklıkla kullanılır. Örnek cümle: “Soğuk havalarda, atkınızı şorta sarabilirsiniz.”

4 Eyvan Ne Demek?

Genellikle yapıların ortasında yer alan, avluya açık, üç tarafı kapalı ve tonozla örtülü; özellikle İran ve Orta Asya’da yaygın olarak kullanılan ve konut, cami, medrese, bimaristan gibi yapıların planlanmasında yaygın olarak kullanılan bir mekandır.

Nedisin ne demek?

Bu kelimeleri ilk kez duyan kişi büyük bir heyecanla ne anlama geldiğini merak eder. Bunlardan biri de “Nedisin” kelimesidir ve Elazığlı birinin günlük hayatta en sık kullandığı kelime olduğunu söyleyebiliriz. Kulağa hoş gelen bu farklı kelimenin anlamı “Ne yapıyorsun?” ile eşdeğerdir.

Elazığ’ın lakabı nedir?

Elazığ (İl)ElazığArmaRumuz: Gakgoşlar DiyarıElazığ’ın Türkiye’deki konumuÜlkeTürkiye18 satır daha

Harput ne anlama gelir?

Harput isminin ilk hecesi olan Har, taş (kaya) anlamına gelir ve son hecesi olan put (berd), kale anlamına gelir. Modern Türkçede taş kale anlamına gelir.

Elazığ’ın eski adı nedir?

Sultan Abdülaziz’in tahta çıkışının beşinci yılında Hacı Ahmed İzzet Paşa döneminde buraya atanan Vali İsmail Paşa’nın önerisiyle 1867 yılında “Mamuratül Aziz” ismi verilmiştir. Ancak telaffuzu zor olduğundan halk arasında “Elaziz” olarak bilinmektedir.

Esketek ne demek?

Esketek: Çaresiz kadın. Birezim: Biraz. Kirli: Kedi. Gıdıklama: Oğlak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir