İçeriğe geç

Batı Karadeniz Nasıl Yazılır

Batı Karadeniz Bölgesi nasıl yazılır TDK?

Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harflerle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.

Batı Anadolu nasıl yazılır?

Yer adlarında yön ve yakınlık belirten sözcükler ayrı ayrı yazılır: Batı Anadolu, Orta Asya, Orta Anadolu, Güneybatı Avrupa, Ortadoğu, Yukarı Fırat, Aşağı Mezopotamya.

Batı kültürü nasıl yazılır TDK?

NOT: Yön adları belirli devletleri, milletleri ve kültürleri tanımlamak için kullanıldığında büyük harfle başlar. Örn. Tanzimat edebiyatı Batı etkisi altında yaratılmış bir edebiyattır. Ziya Paşa’da Doğu ve Batı kültürü çarpışır.

Batı Ege nasıl yazılır?

Yer yön adları (doğu, batı, kuzey, güney vb.) yalnızca yönü belirtiyorsa küçük harflerle yazılır. Ancak yer adı belirli bir bölgeyi (Kuzey Anadolu) ifade ediyorsa veya belirli bir zihniyetin hakim olduğu bölgeyi (batı insanları, Doğu zihniyeti) tanımlamak için kullanılıyorsa büyük harflerle yazılır.

Doğu Karadeniz nasıl yazılır TDK?

– Yer, yön, mevki, bölge belirten sözcükler, birlikte kullanıldıkları özel adlardan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…

Güney batı bölgemiz nasıl yazılır?

Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, alt, üst, orta, iç, yakın ve uzak sözcükleri ayrı ayrı yazılmıştır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, Orta Anadolu, …

Batı Ankara nasıl yazılır?

– Yer, yön, mevki, bölge belirten sözcükler, birlikte kullanıldıkları özel adlardan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…

Batı Avrupa nasıl yazılır?

Batı Avrupa, Avrupa kıtasının batısındaki bölgeyi ifade eder.

Marmara Bölgesi nasıl yazılır?

Gizem Çolak | ✔️Bu kurala dikkat edelim. TDK’ya göre “Avrupa kıtası” denildiğinde k harfi küçük harfle, “Marmara bölgesi” denildiğinde b harfi büyük harfle yazılır.

Güneş nasıl yazılır TDK?

Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri gezegen ve yıldız anlamı dışında kullanıldığında küçük harfle başlar. Doğu ve Batı kelimeleri yönleri belirttiğinde küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu.

Bilinçaltı neden bitişik yazılır?

– “Altında”, “üstünde” ve “üstünde” sözcüklerinin son ekleriyle oluşturulan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: “öğleden sonra”, “bilinçaltı”, “eylem sırasında”, “olağanüstü”, “akşam”, “aceleyle”…

Art arda nasıl yazılır?

Sıralı kelimesinin doğru yazımı “sıralı” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Bunu ardışık olarak yazmak yanlış olur.

Ara yön nasıl yazılır TDK?

Ara talimatlar tam tersi şekilde verilmiştir. Yön belirten isimler, yalnızca bir yönü belirtiyorsa küçük harfle başlar ve ismin sağına yerleştirilir ve bir ülkenin yerini alıyorsa büyük harfle başlar ve ismin soluna yerleştirilir: Rüzgar kuzeydoğudan esti.

İç içe nasıl yazılır?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

Marmara Bölgesi nasıl yazılır?

Gizem Çolak | ✔️Bu kurala dikkat edelim. TDK’ya göre “Avrupa kıtası” denildiğinde k harfi küçük harfle, “Marmara bölgesi” denildiğinde b harfi büyük harfle yazılır.

Özel isimlere gelen m eki nasıl yazılır?

Özel adlara eklenen iyelik, hal ve belirtme ekleri kesme işaretleriyle ayrılır: Milli Mücadele, Atatürk, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi, Gül Baba, Sultan Ana’s, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, von Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…

Büyük harflerin kullanıldığı yerler nelerdir?

Her türlü özel ismin başında kullanılır. Ulusal ve dini bayramların adları, ayrıca tatil haline gelen günler büyük harfle başlar. Gazete, dergi, kitap ve makale başlıklarının her kelimesi büyük harfle başlar. Adresler ve yazışmalarla ilgili adresler büyük harfle başlar.

Özel isimlere gelen hangi ekler ayrılmaz?

Özel isimlere eklenen çekim ekleri: Özel isimlere eklenen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. Örneklerle açıklamak gerekirse: “French” özel ismine -ca eki eklenirse yanına şu yazılır: French. Ya da “German”, “German”, vb.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir