Sivas Elbeyli köyleri nereden gelmiştir?
13. yüzyılda Orta Asya’dan Anadolu’ya gerçekleşen göçler sırasında Elbeyli Türkmenleri Halep üzerinden Sivas’a gelmişlerdir.
Sivas Elbeyli Köyü Alevi mi?
İlbeyliler (veya Elbeyliler), Sivas, Kilis, Kahramanmaraş ve Suriye (Halep) bölgelerinde yaşayan Alkaevli (Alkarevli, Alkırevli) aşiretine mensup yerleşik Türkmenlerdir. Alevi veya Hanefi Sünnidirler.
Memlükler Oğuzların hangi boyu?
Üçokların hakim boyu olarak bilinen Yüreğir boyu, Ermeni krallarının yönettiği Kilikya’nın Memlükler tarafından fethinde çok sayıda Türkmen’in başında savaşmıştır.
Nevşehir Kozaklı hangi boydan?
Nevşehir (Kozaklı İlçesi) ve Hacıbektaş İlçesi’nin Büyükkışla Köyü’nde (Avanos İlçesi’nin İğdelikışla Köyü ve Kuyulukışla Köyü) Bayat boyuna mensup aileler yaşamaktadır.
Elbeyli soyu nereden gelir?
Tarih. Oğuzların Elbeyli Türkmen kabilesi Alkırevli kabilesinin göçebeleri tarafından kurulmuştur. Bu Türkmen kabilesinin insanları Türkiye ve Suriye’de farklı yerleşim yerlerine sahiptir.
Elbeyli eskiden nereye bağlıydı?
İlçemiz 1931 yılında Gaziantep’in Kilis ilçesine köy olarak bağlanmıştır. 1946 yılında Oğuzeli ilçesine bağlanmış, 1995 yılında Kilis’in il olmasıyla birlikte tekrar ilçe olarak Kilis iline bağlanmıştır.
Sivas’ta en çok Alevi hangi ilçede?
Sivas ili, Alevi-Bektaşi geleneğinde şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneğinde özel bir yere sahip olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının çoğunluğunun Türkmen Aleviler olduğunu söyleyebiliriz.
Elbeyli aşireti kaç kişidir?
Emirza Veled-i Elbeyli, 44 kışlası ve yaklaşık 4.131 kişilik nüfusu olan Elbeylilerin lideriydi. 1574’te kabile 36 kışlakta yaşıyordu ve tarımla uğraşıyordu. O dönemde Elbeylilerin vergi nüfusu 1.624’tü. Kabilenin toplam nüfusu 8’dir.
Elbeyli’nin kaç köyü var?
Sivas ile Şarkışla arasında kalan İlbeyli ilçesinde 42 köy bulunmaktadır.
Ne türkü olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Soyağacı Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Bayat Türkleri nerede yaşar?
Bayat boyu Anadolu, Azerbaycan ve Türkmenistan’a yayılmıştır. Geleneklerine göre diğer Oğuz boyları gibi yerleştikleri birliklere kendi boylarının adını vermişlerdir (Bayat Boyu).
Bozok soyu nereden gelir?
Bozoklar, Türk mitolojisinde “göksel kabileleri” (göksel kabileleri) ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Bunlar, Oğuz Han’ın ikinci eşinden olan üç oğlu ve onlardan türeyen kabilelerdir. Altın Yay’ın sahipleridirler. 24 Oğuz kabilesinden 12’sini oluştururlar.
Avanos hangi Türk boyu?
Bu çalışmanın konusu, Nevşehir’in Avanos ilçesine yerleşerek yaşamını sürdüren Oğuzların Bayat boyuna bağlı Şambayadı aşireti tarafından kurulan Ayhan köyü ve köyde bulunan süslü mezar taşlarıdır.
Elazığ hangi Türk boyundandır?
Tarihi belgelere göre Harput ve çevresine Alpagut, Bayındır, Çepni, Kıbır, Avşar, Kayı, Salur ve Arapgirli aşiretleri yerleşmiştir. Ayrıca Anadolu’daki karışıklıklardan etkilenen Orta Anadolu’da yaşayan bazı Türk aşiretleri de burayı yurt edinmişlerdir.
Kızık boyu nereden gelir?
Kızık aşiretini, diğer Türkmen topluluklarıyla birlikte Adana’dan Tunceli’ye, Afyon’dan Sinop ve Kayseri’ye kadar uzanan bölgede yaşayan önemli bir Türkmen boyu olarak tanıttı.
Elbeyli’nin kaç köyü var?
Sivas ile Şarkışla arasında kalan İlbeyli ilçesinde 42 köy bulunmaktadır.
Elbeyli aşireti kaç kişidir?
Emirza Veled-i Elbeyli, 44 kışlası ve yaklaşık 4.131 kişilik nüfusu olan Elbeylilerin lideriydi. 1574’te kabile 36 kışlakta yaşıyordu ve tarımla uğraşıyordu. O dönemde Elbeylilerin vergi nüfusu 1.624’tü. Kabilenin toplam nüfusu 8’dir.
Sivas’ın nereleri Alevi?
Sivas Alevileri: Bölgenin yerlileri olan Koçgiri Alevileri, Sivas’ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçelerinde 500 yıldır yaşamaktadır. Sivas Alevilerinin çoğu Avşar, Beydili, Çepni ve Koçgiri Alevileri gibi çeşitli kabilelerden oluşmaktadır. Yaklaşık 600 Alevi köyünün yaklaşık 30’unda Zaza kökenli Aleviler bulunmaktadır.
Sivas’ın en büyük köyü neresi?
Büyükköy, ZaraBüyükköy• Toplam58.38 km²Yükseklik1304 mNüfus (2021)• Toplam12913 satır daha